Österlen 360°
Tryde 1803, 273 97 Tomelilla
Besök: Stationshuset i Tomelilla
Telefon: 0417-270 27
Epost:

<annonser>
</annonser>
360° Profilen 360° Weekend 360° Profilen 2
360° Profilen
  
Galleri K i Kåseberga - Karin Anker  

 
När startade du ditt galleri, Galleri K i Kåseberga och varför?
– Jag har alltid haft en koppling till Österlen. Jag har målat landskapsmotiv härifrån sen tidig 20-årsålder. Dessa har jag ställt ut på olika gallerier i Sverige. Sen många år tillbaka har jag tillsammans med min man hus och skog i Sandhammaren. Detta på grund av att vi har släkttrötter i trakten. 2005 tog vi steget fullt ut och flyttade tillbaka efter några års vistelse  i Malmö. På den tiden hade vi även en liten vinodling i Ekesåkra, nära Sandhammaren. Pendlandet tröttade, så vårt hus i Kåseberga blev ett helt naturligt steg för oss att komma nära det som är viktigt för oss. Vårt kära hus stod verkligen och väntade på mig och min verksamhet!


Vad är det du visar i ditt galleri?
–Jag visar mina egna målningar. Olika keramiker ställer samtidigt ut i galleriet. Keramik och målningar harmonieras kvalitets- och formmässigt så därför blir det oftast konstnärer som arbetar med naturens former som ställer ut här i galleriet.
– Jag brukar säga att det inte är tavlor jag säljer utan känslor. Till detta använder jag mig av naturen. Jag jobbar mycket med färgen och ljuset. Jag målar nästan alltid i olja, tycker om oljan., den är levande. Jag gör skisser i akvarell och då och då ställs även dessa ut.
– Jag samlar på mig intryck dagligen, är mycket ute  i närområdet kring Kåseberga. Andra platser jag inspireras av är Bornholm och västra Irland. Dit åker jag varje år. Mina bilder är  inte direkt avbildande utan mer ett samlat uttryck för det jag upplever då jag är ute i naturen. Det är lika mycket yttre landskap som inre landskap som mitt måleri vill förmedla.


Hur viktig är positionen/läget för ditt galleri?

– Viktigt! Speciellt i etableringsskedet. Många besökare kommer varje år till Kåseberga för att se Ales Stenar, köpa fisk i rökeriet eller äta på våra uppskattade restauranger. I dagens läge kan jag generellt säga att mina besökare är uppdelade i tre lika stora grupper:  Spontant intresserade Kåsebergabesökare, de som sett mina annonser och de konstintresserade som besöker mig efter rekommendationer och utställningar.
– Jag har en bra exponeringsplats och detta genererar utställningar på andra orter. Utöver den välbesökta påskutställningen och sommarutställningen ställer jag varje år ut på andra platser i Sverige.

Vilka kunder har du?
– Jag har en härlig blandning av människor som uppskattar min konst. Både yngre och äldre. Många danskar och norrmän tycker om energin, färgen och ljuset.  En kommande utställning blir i Tyskland, 2010 på Rügen, tillsammans med andra nordiska landskapsmålare. 

Hur har din säsong varit hittills?
– Bra. Lika bra som förra året och det var riktigt bra.  Jag upplever att sommarsäsongen har skjutits fram lite grann. Startar senare och varar längre in på hösten.
– Vintern är tyst och härlig, då är det bara jag och mitt staffli. Byn lever även under vinterhalvåret men besökarna kommer tillbaka först till våren. Då har man fått sin tysta och kreativa tid och är åter redo att ta emot besökare.

Vad har du för förväntningar till nästa år?
– Att det ska utveckla sig och gå lika bra som år 2009.  Vara frisk och gå vidare i mitt måleri i den takt som jag önskar.

Om du skulle välja en konstrunda, vad skulle du se för utställning då?
–Då ska jag åka till Gudhjem på Bornholm och se Oluf Høst. Han har ett eget museum. Jag åker dit varje år och i år har de en samlingsutställning med verk som inte visats förr så jag måste åka dit.
– Här på Österlen uppskattar jag enormt mycket Mårtenpers Källa. Bara så svårt att komma dit med deras öppningstider. Jag måste ju vara på galleriet.

Text & Foto: Peggy Eklöf

 

 

 

Galleriet, ett av rummen

 

Karin Anker utanför sitt galleri i Kåseberga


 

 

 

   
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Namn:

Epost:

<annonser>
</annonser>
Österlen 360° | Tryde 1803 | 273 97 Tomelilla
Telefon: 0417-27027 | Mobil: 070-2962317 | email: