Österlen 360°
Tryde 1803, 273 97 Tomelilla
Besök: Stationshuset i Tomelilla
Telefon: 0417-270 27
Epost:

<annonser>
</annonser>
Tema: Samtal om... Konstbyn Peppin... Utställning: Be... Kulturutredning... Danska keramikk... Kirsten Olléns ... Österlenskolan
 

 

Skulptören Antony Gormley om 2008 års
arkitekturinstallation på Kivik Art Centre

        

360 grader panorama från utsiktstornet på Antony Gormleys och David Chipperfields arkitekturskulptur

Foto: Gerry Johansson

  Kivik Art Centre, det framväxande internationella konstcentret på Lilla Stenshuvud, inviger den 19 juli sin andra etapp.
I år har den brittiske skulptören Antony Gormley och arkitekten David Chipperfield fått uppdraget att utforma en paviljong specifikt för platsen.
    Antony Gormley berättar för Österlen 360° vilka tankar som ligger bakom installationen.

– Platsen är absolut fantastisk, utropar Antony Gormley entusiastiskt i telefon från London. Kivik Art Centre är ett ovanligt djärvt och spännande projekt, eftersom man redan från början laborerar med konstens rum, inte bara med objekten.
    Både skulptören Antony Gormley och arkitekten David Chipperfield är internationellt ledande namn, och även om Chipperfield har ritat Gormleys ateljé i norra London är detta första gången de tillsammans skapar ett slags arkitekturskulptur. Det är ett verk i tre volymer, alla med samma rymd (64 m3), kallade Grottan, Scenen och Utsiktstornet.
    – Den understa boxen är ett slutet block, som handlar om underjorden, klaustrofobi, begravning. Därifrån går man några steg upp i den andra boxen, som ligger horisontellt fyra meter över marken. Det är som en scen, öppen in i skogen, där man också utsätter sig för andras blickar. Känner man rädsla för att ramla ner, rädsla att bli sedd? Den tredje boxen är ett torn där man går upp 16 meter för en spiraltrappa. När man har nått toppen är man i himlen. Bara horisonten sätter en gräns för den mänskliga erfarenheten, säger Gormley.
    – Det är ett slags bunkerarkitektur, som både skyddar och utsätter oss för naturen. Byggnaden som sådan är helt onyttig, man kan inte äta eller sova i den, bara uppleva något. Det är viktigt att man upplever sig själv och skapar sin egen berättelse under resan genom verket, framhåller konstnären.

Foto: Gerry Johansson


De fyra elementen får en närvaro i denna arkitekturskulptur. Därutöver har Gormley skapat en människoskulptur som placeras i det så kallade Moderskeppet, Snøhettas paviljong som byggdes förra året. Det är en kropp bestående av molekylliknande klot, i linje med Gormleys serie ”Bodies in Space” som gestaltar människans relation till atmosfären omkring oss. All hans konst kretsar kring människans kropp, hur den återspeglar och i sin tur definieras av rummen omkring oss. Men Antony Gormley är mån om att inte ge några färdiga tolkningar av dessa verk:
    – Konsten handlar inte om att illustrera en ideologi eller ett program. Konsten erbjuder en plats där vi kan betrakta och ompröva vår egen existens.

Text: Theresa Benér

Mer läsning: osterlen360.se gör specialreportage för webben om årets utställning


Vad är Kivik Art Centre
Koncept: Utformat av Sune Nordgren och Thomas Kjellgren för ett internationellt konst- och kulturcentrum på Lilla Stenshuvud. Startprojekt 2007 med platsspecifika paviljonger skapade av arkitektgruppen Snøhetta med fotografen Tom Sandberg. Se här vad osterlen360.se skrev om Kivik Start 2007.
Utställning: Skulptören Antony Gormley (UK) och arkitekten David Chipperfield (UK).
Var? När? I Svinaberga, utanför Kivik. 19/7-28/9. Inträde gratis. Utomhus.
Web-info: www.kivikart.se. På Kivik Arts hemsida kan du följa bygget av årets installation i landskapet. Årets konstnärer: www.antonygormley.com, www.davidchipperfield.co.uk
 

 

Läs intervjun med Kivik Art-curatorn Sune Nordgren i Österlen 360° (2/2007). Du kan ladda ner artikeln här

 


 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Namn:

Epost:

<annonser>
</annonser>
Österlen 360° | Tryde 1803 | 273 97 Tomelilla
Telefon: 0417-27027 | Mobil: 070-2962317 | email: