Österlen 360°
Tryde 1803, 273 97 Tomelilla
Besök: Stationshuset i Tomelilla
Telefon: 0417-270 27
Epost:

<annonser>
</annonser>
Till första sidan
Inspirerande dj... Familjeföretag ... Fåtöljen: Inred... Kivik Art Centr... Danska keramikk... Kirsten Olléns ... Österlenskolan
Österlenskolan

 
Ett prunkande växthus för ny konst och design


I ett gammalt sädesmagasin från 1852, varsamt renoverat, på första parkett framför havet vid hamnen i centrala Simrishamn ligger Österlenskolan för Konst och Design. Skolan erbjuder en 2-årig eftergymnasial utbildning som är studiemedelsberättigad (CSN), och fungerar förberedande för vidare högre studier på design- och konsthögskolor. Fler än hälften av eleverna har kommit in direkt efter två år på Österlenskolan och ännu fler efter ytterligare år. Det är ett ovanligt högt antal.

    – Hårt arbete, motivation, målmedvetenhet och talang är det som gäller,man får inget gratis, säger rektorn Boel Matzner, textildesigner, forskare, och tidigare professor i produktdesign vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg.
    – Det är roligt, fortsätter Boel, en elev, en kvinna som faktiskt fyllt 40 kom in på Valand. Och jag tycker att det är ett friskhetstecken att många unga i dag reser ut i världen, eller arbetar innan de söker högskola för att skaffa sig lite livserfarenhet. Det motverkar att konsten blir en ”skyddad zon”.
    Boel märker också en tendens att eleverna numera även söker skolor utomlands.

Utbildningen innehåller teckning, kroki, måleri, skulptur, grafik, grafisk design, textildesign och handledning anpassad till varje elevs behov, och eget projektarbete. Det förekommer föreläsningar om konstteori och konsthistoria, design, video, musik och poesi. Studieresor görs, under det andra året sker en längre studieresa utomlands. Hösten 2007 besöktes Konstbiennalen i Istanbul.
    Eleverna har utställningskunskap på schemat, och varje påsk är det elevutställning i samband med öppet hus och Österlens Konstrunda. Alla elever har också årligen en egen utställning en vecka i skolans ”gallerifönster”. Under det första året är utbildningen nästan helt schemalagd men det andra ligger fokus mer på elevernas egna projekt och eventuell ansökan till högskola. Skolan är öppen dygnet runt för eleverna.
    – Det är fritt och ger en möjlighet att skapa i ett flöde, säger förstaårseleven Oscar Lind Modin som kommer från Uppsala och som mest är intresserad av grafisk design.

Enligt en undersökning som Österlenskolan gjort har 1/3 av eleverna fått information om den genom kompisar som har gått där eller känner till skolan, 1/3 genom internet och 1/3 har anknytning till platsen. På skolan finns elever från olika delar av Sverige och de som kommer från Österlen blir stadigt fler vilket är en förändring, då det tidigare varit lite tunnsått med det.
    Lärarna på skolan är uppdelade i två ”staber”, en ständigt återkommande, och en som är mer flexibel. De undervisar oftast i sjok på 2-3 veckor. Staberna består av både äldre väletablerade konstnärer och professorer och unga konstnärer som studerat på konsthögskolorna. Detta skapar en spännande och dynamisk mix. Nyligen har skulptören Börje Lindberg, 80 år, bofast på Österlen, undervisat i kroki.

Ljuset i ateljéerna är nästan bländande i kontrast till det lite mörka, ruffiga grå utomhus denna morgon när vi besöker skolan. Läraren, konstnären Ylva Westerlund som gick ut Malmö Konsthögskola år 2003, har bett eleverna att teckna något som skapar irritation eller ilska hos dem själva, och att göra det på annat material än papper. Andraårseleven Rose-Marie Olsson, 27 år, visar ett fotografi av en teckning som hon har gjort direkt på en rå stenvägg i ett förfallet skjul som hon passerar när hon är ute och springer. Det är en teckning med mycket svärta, konturer av en svävande, svajande man utan tydligt ansikte, en full man, en man i upplösning. Hon har också skrivit en berättelse till. Rose-Marie har avslutat uppgiften och tecknar nu av en stor krabba, hon studerar noga små mönster och strukturer på det hårda skalet, och avbryter för att samtala med handledaren och läraren Therese Szatek, som nyligen gått ut Valand Konsthögskola i Göteborg, tidigare elev på Österlenskolan. Rose-Marie ska söka till olika konsthögskolor, troligtvis Konstfack i Stockholm, och Malmö Konsthögskola.
    – De unga lärarna är oerhört duktiga pedagoger, berömmer Boel Matzner.
    Men på Österlenskolan finns också elever som förbereder sig för andra yrken. 2-årseleven Zara Hejdeman, 23 år, vill bli arkitekt och tycker att Österlenskolan har en bred och spännande inriktning. Bäst tycker hon att de egna projekten är, och att hon fått en möjlighet att utveckla sin färg- och formkänsla och ett konstnärligt förhållningssätt.
    – Alla skulle gå en konstutbildning, skrattar Boel Matzner.


    Text: Felicia Konrad Foto: Sophia Callmer


Vad är Österlenskolan för konst och design
Startades: 1995
Huvudman: Stiftelsen Österlenskolan för Konst och Design med säte i Simrishamn. Har statsbidrag och står under tillsyn av skolverket
Utbildning: 2-årig grundläggande utbildning i konst och design, studiemedelsberättigad (CSN)
Terminsavgift: 10 000 kr (möjlighet att söka merkostnadslån hos CSN finns)
Antalet antagna elever per år: ca 18 elever
Ansökan: I mitten av maj, arbetsprover, sökanden måste vara 18 år fyllda.
Nuvarande rektor: Boel Matzner, textildesigner, forskare, professor i produktdesign
Adress: Regeringsgatan 2, S-272 31 Simrishamn, tel 0414 – 17515
Hemsida: www.osterlenskolan.se


Boel Matzner – en färgstark rektor
Boel Matzner har rest mycket i sitt liv och forskat inom området textildesign.
På 80-talet under resor till Peru stötte hon på inkakulturens textila mönster, mönster som alla  betyder någonting specifikt eftersom Inkakulturen inte hade något skriftspråk, man kommunicerade helt enkelt med textila mönster. P g a den instabila situationen med inbördeskrig i Peru kunde Boel inte fortsätta att fördjupa sin kunskap där, men hon startade i stället ett forskningsprojekt i Turkiet om mönstrens betydelser på kelimmattor och stickade strumpor som resulterade i ett 10-tal utställningar i Sverige. Boel har, förutom resor i Sydamerika och Indien, rest i Afrika, där hon bl a varit med och startat Zambian Designstudio som i dag har egen europeisk agent som säljer deras textila design. Ursprungligen är Boel Matzner utbildad textildesigner i Borås med mönster som specialitet.

 
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Namn:

Epost:

<annonser>
</annonser>
Österlen 360° | Tryde 1803 | 273 97 Tomelilla
Telefon: 0417-27027 | Mobil: 070-2962317 | email: