Österlen 360°
Tryde 1803, 273 97 Tomelilla
Besök: Stationshuset i Tomelilla
Telefon: 0417-270 27
Epost:

 

 
"Omskakande teaterupplevelse"
Missa inte Malmö Operas "Salomé"

Foto: Malin Arnesson

Historieprofessorn Bronislaw Geremek får Europapris
En av våra främsta humanister belönas för sin dröm om Europa

Konsttest! Vinn gratis inträde till utställning
Testa dina kunskaper om konst

Dramatiskt. Mångtydigt. Uppfordrande.
Sex betydande svenska konstnärer på Ystads konstmuseum. Recension!


Viktor Kopp: Självporträtt som hus

Osterlen360.se tipsar i konstdjungeln!
Läs våra senaste NYHETSBREV och planera din konstrunda

Nu börjar Österlens andra tid
Emma Karps Påskblogg om hur Österlen spritter av liv

Stormen och Jenny från Hörby
Osterlen360.se går på teater i Malmö

Foto: Peter Westrup

Ystads konstmuseum - i elitserien
Debatt: Museet är en angelägenhet inte bara för Ystads kommun

Var grön på Konstrundan i år
Ladda ner symbolen och placera den insidan vid bilrutan


Sweeney Todd - nyorientering av musikalfilm
Läs Fredrik Fischers essä, endast på osterlen360.se

360 grader världsarv på nätet
Klicka dig runt till världens viktigaste monument tack vare webbportal

Prinsessan Panik rör om i konsthistorien
Gittan Jönssons uppmärksammade utställning nu i Kristianstad


Blodsbröder just nu i Skåne
Den kända musikalen sätts upp av Malmö Opera och Musikteater

Sally Mann imponerar på Dunkers Kulturhus
Naket, suggestivt, vågat, trevande, pulserande, obehagligt, sökande...

Foto: Sally Mann

Kungliga medaljer till Äppellunden
Kerstin Nerbe och Lillemor Husberg har fått utmärkelser av kungen

Till första sidan

Aktuellt

Österlen 360° - Vårt extra tjocka Påsknummer, 2/ 2008, delas ut nu! Det finner du
här

 

   
Konstlek! Testa dina kunskaper om konst – vinn inträde till konstutställning

Är Du en äkta konstkonnässör eller bara låtsas Du gilla Picasso?

1. Pablo Picasso (1881-1973) omfattade många stilar och hans konstnärskap brukar inordnas i olika perioder. Vilken/vilka av följande perioder används inte om Picasso?
a) Blå perioden b) Gula perioden c) Rosa perioden
2. Picasso och Georges Braque (1882-1963) brukar ses som förgrundsgestalter i en av den moderna konstens många –ismer. Vilken?
a) Postmodernismen b) Nudismen c) Kubismen
3. Claude Monet (1840-1926), en av impressionismens patriarker, levde och verkade bl a i Giverny, där hans hem och trädgård blivit ett populärt museum och utflyktsmål. Vad är det för blomma som oftast återkommer i Monets målningar från Giverny?
a) Tulpan b) Näckros c) Solros
4. Den moderna konceptkonsten sägs ha inletts 1917 med ett revolutionerande konstverk, en s k readymade, av Marcel Duchamp, signerad ”R Mutt”. Vad var det för objekt?
a) Ett handfat b) En bidé c) En urinoar
5. Vilken/vilka av följande konstnärer räknas till popkonsten?
a) Andy Warhol b) Louise Bourgeois c) Roy Lichtenstein
6. Vilket/vilka av följande konstmuseer ligger i Paris?
a) Prado b) Louvren  c) Eremitaget
7. Bland de berömda Skagenmålarna var det framför allt en konstnärshustru som slog igenom med egna verk. Vem?
a) Lene Krøyer b) Ida Hammershøi c) Anna Ancher
8. René Magritte (1898-1967) var en känd belgisk konstnär som bland annat målade en pipa under vilken han skrev: ”Ceci n’est pas une pipe”, Detta är ingen pipa. Vilken konstriktning brukar Magritte förknippas med?
a) Expressionismen b)  Dadaismen c) Surrealismen
9. I vilket land hör följande moderna konstnärer hemma? Jake & Dinos Chapman, Tracey Emin, Rachel Whiteread, Francis Bacon, Barbara Hepworth, Lucian Freud.
a) Australien b) Storbritannien c) USA
10. En uppmärksammad konstnärsduo har i 50 år skapat konst genom att packa in föremål, landskap och byggnadsverk i presenningar. Museer, skulpturer, riksdagshuset i Berlin, Pont Neuf i Paris och mycket mer har de odödliggjort med sina inpackningar. Vad heter duon?
a) Christo & Jeanne-Claude b) Gilbert & George c) Auguste Rodin & Camille Claudel
11. Vilken/vilka av följande svenska konstnärer lever?
a) Ola Billgren b) Madeleine Pyk c) CO Hultén
12. Vilken/vilka av dessa konstnärer representerade Sverige på Venedigbiennalen 2007?
a) Cecilia Edefalk b) Sirous Namazi c) Jacob Dahlgren
13. Vad är Turnerpriset?
a) Ett pris för årets bästa skulptur, utdelat på MOMA i New York b) Ett årligt pris till en konstnär verksam i Storbritannien, utdelat på Tate Gallery c) Ett pris, utdelat av Tates sponsorer, till den konstnär som bäst vidareför JMW Turners (1775-1851) måleri.
14. Vilken parkombination av museum och stad är felaktig?
a) Stedelijk – Aachen b) Museum Ludwig – Köln c) Reina Sofia – Madrid
15. Moderna Museet i Stockholm fyller 50 år. Mångårig chef var Pontus Hultén, som på 60-talet gav museet internationellt renommé. Vem är chef för Moderna Museet i dag?
a) Sune Nordgren b) Thomas Millroth c) Lars Nittve

Var med i utlottning av två inträdesbiljetter till Ystads Konstmuseum. Skicka in ditt svar samt namn med epost till info[@]osterlen360.se. Vi publicerar svaren och lottar ut biljetterna bland deltagarna den 5/4. OBS! Alla har lika stor vinstchans.

Läs vår recension av utställningen På plats mitt i det upplevda här


 

Ladda ner symbolen genom att klcika på den och lägg den vid bilrutan.

Gröna rundan - nytt initiativ!

Plan 3 och ÖSKG presenterar ett nytt initiativ, ”Grön konståkning”. De lanserar smart kulturtransport. Med hjälp av Gröna rundans symbol, som fästes vid vindrutan, kan bilister och konstintresserade hitta varandra, fylla bilar och spara på miljön.
    Det kommer att finnas fasta hållplatser, Simrishamns järnvägsstation, Tjörnedalagården, Kivik, Maglehem, Brösarp, Tomelillas järnvägsstation och Hammenhög.
    För mer information, se www.gronarundan.org och www.oskg.nu


Dessutom fyller Konstrundan 40 år - grattis!
Det började 1968. En handfull konstnärer bestämde sig för att öppna sina ateljéer under pingsten. De hoppades också att få möta nya besökare – de som aldrig brukade gå på vernissager. Sex år senare hade pingstrundan växt till en påskrunda och över 60 konstnärer ville vara med. Idag har ÖSKG 149 medlemmar.


360 grader världsarv på nätet

Nu har vi möjlighet att göra en resa till Unescos världsarvsplatser – utan att ens lösa flygbiljett! På internet finns portalen www.world-heritage-tour.org där man med Flash eller QuickTime kan besöka magiska platser i 360 grader.
    Organisationen WHTour.org är icke vinstdrivande, har funnits sedan 2001 med det enda syftet att i bild återge världens kulturhistoriska underverk. Tanken är att hjälpa dem som av olika skäl inte kan resa ut och själva besöka dessa platser, t ex Taj Mahal i Indien, Kinesiska muren, romerska amfiteatrar, gravmonument i Egypten etc.
    I dag finns 298 platser och monument från hela världen upplagda på WHTour men arbetet fortsätter tack vare donationer. Kika in och förundras! www.world-heritage-tour.org


Ingen panik för Prinsessan Gittan

Den Branteviksbaserade konstnären Gittan Jönsson har tillsammans med kollegan Kristina Abelli Elander dragit in på Kristianstads konsthall med sina märkliga figurer som ruskar om i konsthistorien och städar upp i världen. Gittans Dammsugerska är en välkänd silhuett för konstälskare på Österlen och Kristina Abelli Elander har motsvarande alter ego i form av Alienfigurer som kommer till jorden för att bygga en ny, bättre värld.
    De båda konstnärerna har regelbundet samarbetat sedan 1980, då de medverkade i kvinnomanifestationen Vi arbetar för livet, där 29 kvinnliga konstnärer ställde ut på Liljevalchs konsthall. Då skapades Prinsessan Panik, Kristina Abelli Elanders groteska jätteprinsessa, omgiven av Gittan Jönssons märkliga, målade skåpskulpturer. Denna installation placeras nu i hjärtat av den nya utställningen Prinsessor utan panik, där konstnärerna i olika tekniker och media belyser hur samhället och konsten har utvecklats de senaste decennierna.
    Prinsessor utan panik har redan haft en uppmärksammad passage på Konstakademien och kan nu beskådas på Kristianstad konsthall. 

Ur Blodsbröder. Foto: Roos & Tegnér

Malmö Opera turnerar med känd musikal

Willy Russells musikal BLODSBRÖDER har just haft premiär på Kristianstads Teater.
    Blodsbröder är ett starkt samhällsdrama om betydelsen av arv och miljö, om djupaste samhörighet och ett ofrånkomligt öde.

När Mrs Johnstone, som spelas av Kajsa Reingardt, får reda på att hon är gravid med tvillingar blir hon förtvivlad och hon tvingas av sin arbetsgivare Mrs Lyons (Regina Lund) att adoptera bort den ena tvillingpojken. Pojkarna växer upp och blir vänner, ovetande om släktskapet. Den adopterade pojken blir välanpassad, men för den andra pojken går det allt sämre.

Musikalen är en del av Malmö Opera och Musikteaters regionala verksamhet och spelas mellan den 1 mars och 7 maj runt om i Skåne.

I vårt närområde spelas musikalen närmast i Malmö den 17-26 april samt 6-7 maj.


Kungliga medaljer till Äppellunden!

Österlen 360° gratulerar två eminenta yrkeskvinnor bosatta i Äppellunden, Brantevik, som just varit en tur till Kungliga Slottet. Arkitekten Lillemor Husberg och dirigenten Kerstin Nerbe har tilldelats kungliga medaljer för meriterande insatser i svenskt samhällsliv.
    Lillemor Husberg har mottagit H M Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band för mångårigt förtjänstfullt arbete, bland annat som skapare av det uppmärksammade äldreboendet Vigs Ängar i Ystads kommun. För Lillemor Husberg innebär utmärkelsen ett stöd till den mångåriga kamp hon bedrivit för att sätta individen i centrum för offentlig omsorg och vårdorganisation.
    Drottning Silvia, som är starkt engagerad i frågor om äldrevård och demens, gjorde också ett specialbesök på Vigs Ängar i höstas, där hon med sin kunskap och sitt personliga intresse kom att beröra såväl boende som personal.
    Musikchefen vid Folkoperan, professor Kerstin Nerbe fick H M Konungens medalj, 8:e storleken i Serafimerordens band tillsammans med operachefen Claes Fellbom. Duon Nerbe-Fellbom grundade Folkoperan för 1976 och har tillsammans stått för den konstnärliga ledningen. Folkoperan har varit konstnärligt banbrytande för att spela klassisk och ny opera i intimformat, vilket har fört ut opera till nya publikgrupper.
     Österlen 360° gjorde förra året en längre intervju med Kerstin Nerbe i nr 1/2007 (finns att ladda ner som pdf).


Strosa på stranden med Ranelid i skånsk fotbok

Min plats i Skåne, av Anders Roos och Michael Tegnér

Med stämningsfulla fotografier på underbart papper får man följa 22 kända skåningar som berättar om sin favoritplats i Skåne. Björn Ranelid strosar på stranden i Haväng, Anna-Lena Brundin på Lomma Beach och vi lär känna Skåne i sällskap med profiler som Signe Persson-Melin och Gullan Bornemark.
    Denna fotobok har en enkel och klassisk layout och texterna är välskrivna – vissa av dem målar en ny bild av välbekanta platser. Ibland är de dock något tama och framstår som förutsägbara förklaringar av sin plats.

 

Gitarrbyggaren släpper en egen CD

Michael Sandén i Tommarp har i 25 år byggt gitarrer åt musikereliten i Sverige (från Lisa Ekdahl till Per Gessle) och det firar han i år med att ge ut ett album med artister som spelar på Sandéns fjärilsmärkta gitarrer.

Skivan har en musikalisk spännvidd med allt från svenska visor till norsk halling.

Allt överskott från försäljningen går till en skivinspelning med en ung lovande gitarrist.

CDn säljs enbart genom Michael Sandéns hemsida:
 www.sandenguitars.com, telefon 0414-201 07

   

 

 
 
 
 
   

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Namn:

Epost:

<annonser>
</annonser>
Österlen 360° | Tryde 1803 | 273 97 Tomelilla
Telefon: 0417-27027 | Mobil: 070-2962317 | email: