Många lockas av att flytta till Österlen. Kanske har man varit där på besök och tyckt att det har varit lite för härligt för att inte komma tillbaka för en riktig långtidsvistelse. Att flytta hit är oftast ganska enkelt. Österlen är stort till ytan och bostäder finns ofta lediga i flera områden på Österlen.

Barn och utbildning

Det finns flera grund och förskolor på Österlen. Här berättar vi om utbildningsmöjligheterna i Simrishamn, som är den största kommunen i området.

När det gäller lite högre utbildning finns två gymnasier – Nova Academy och Österlensgymnasiet. Nova Academy är en relativt ny skola med tre högskoleförberedande utbildningar – Samhällsvetenskapsprogrammet,

Estetiska programmet och Naturvetenskapsprogrammet.

Österlensgymnasiet är ett lärlingsgymnasium som, med hänsyn till folkmängden i kommunen (Simrishamn), också är ett av Sveriges största. Därtill var Österlensgymnasiet en av de första gymnasieskolor i Sverige att erbjuda yrkesprogram som lärlingsutbildning.

För högre utbildning får man normalt resa en bit. Till exempel ligger universitetsstaden Lund inte särskilt långt borta, ungefär en timmes resa med bil.

Näringsliv

Österlen är relativt stort och här finns ett varierat näringsliv med många olika typer av företag representerade. Till exempel finns flera städfirmor i regionen med ungefär samma utbud och priser som i andra delar av landet. Tittar du till exempel på vad en storstädning i Malmö med Perfekt Städ kostar (slumpvist utvaldfirma), skiljer sig det inte nämnvärt från städfirmorna på Österlen.

Överlag arbetar Simrishamns kommun (som har en stor del av Österlen) för ett aktivt näringsliv. Det finns till exempel flera företagarföreningar och företagsnätverk för den som vill komma i kontakt med andra näringsidkare i regionen.

Kultur

Den som ska flytta till Österlen kan ha stor glädje av kulturen. Området är känt för att vara hem åt många välkända och verksamma konstnärer. Vad gäller själva konsten är den mångfacetterad – här finns allt från klassiskt skånskt måleri till moderna konstinstallationer. Därutöver finns här till exempel Scen Österlen, Skillinge Teater, Skånska Operan och Kulturföreningen Bernadotte för den som gillar film, teater och dans.