Kivik är ett samhälle på Österlen i Skåne. Denna ort är för många kända tack vare flera skäl. Bland annat Kiviks marknad, Äppelmarknaden, Kiviks musteri och för alla sina äppelodlingar. Från början var Kivik ett fiskeläge men har utvecklats till att bli en semesterort där man kan sola och bada vid fina stränder.

Sevärdheter i Kivik

Kivik har blivit en plats dit många semesterfirare besöker. Varje år så är det flera marknader här varav Kiviks marknad är en av dem. Det sägs att denna marknad är Sveriges största marknad och det brukar vara kring 100 000 besökare varje år så väl som ett tusental knallar som säljer. Denna marknad är mycket gammal och sägs ha uppstått när Hansan kom till Kivik och etablerade sig. Hansan var ett handelsmonopolförbund av främst tyska eller tyskdominerade städer, som från mitten av 1300-talet till mitten av 1600-talet idkade gemensam handel vid Nord- och Östersjön. Till en början var marknaden inne i samhället, men då den växte sig större fick den flytta på sig ett par gånger. 1866 så ändrades datumet för denna marknad. Förr var den i augusti, men blev nu i juli. Detta har sedan dess alltid varit så med ett undantag och det var åren under andra världskriget.

Den andra marknaden i Kivik heter Äppelmarknaden i Kivik. Hit ska du åka om du vill se äpplen i alla möjliga former. Som tavlor, som must, för att provsmaka och mycket mer.

När du är i Kivik kan du kika på en staty av Fritiof Nilsson Piraten. Den hittar du neråt hamnen. Hans bok “Bombi Bitt och jag” är en klassisker och många av Piratens skrönor utspelas just i Kivik.

I Kivik ligger även Sveriges största bronsåldersgrav, Kiviksgraven eller Kungagraven som den även kallas. Du hittar även Stenshuvuds Nationalpark i Kivik, som är Sveriges sydligaste nationalpark.

Kivik har även ett eget museum, som kallas för Kiviks museum men heter Museum och Arkiv på Kivik. Detta är ett hembygdsmuseum för just Kivik och dess omnejd. Samhällen och socknar som ingår är utöver Kivik även Vitemölla, Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby. Detta museum grundades redan i slutet av 1800-talet. Sedan 1955 har museet varit belägen i källaren på Kivik skola, i närheten av Kiviksgraven. Bland samlingarna här finns det kring 4000 föremål från Kivik och dess omnejd. Dessutom finns ett stort arkiv dom består av handlingar, kartor och fotografier.

I Kivik kan du boka in dig på ett hotell eller varför inte ett vandrarhem.