Simrishamn är den största orten på Österlen i Skåne. Till en början hette dock Simrishamn Svimaros, som syftar på mynningen till ån Tommarpsån. Kring denna å växte en vikingatida bebyggelse fram och staden i sig utvecklades från ett mindre fiskeläge. Under 1200-talet fick platsen sina stadsprivilegier och platsen ökade i status troligen på grund av stora sillfångster. Simrishamn var under den danska medeltiden en viktig hamn för trafik mellan Skåne och Bornholm. Staden har utvecklats långsamt precis som Österlen har gjort. Denna stad ha blivit något av Österlens huvudstad och är mer eller mindre centrum för turismen.

Sevärdheter i Simrishamn

I Simrishamn finns det en hel del att se och göra. När du besöker Österlen och dess övriga sevärdheter så har du flera av dem samlade i just Simrishamn eller dess närhet. Här hittar du bland annat Nordic Sea Winery, som är Nordens största vineri. Det är ett toppmodern vineri med både vinbar och restaurang. Här kan du njuta av god mat och dryck samtidigt som du får lära dig hur det går till att framställa vin.

Från hamnen i Simrishamn kan du bege dig ut och testa på laxfiske som är av världsklass. Du kan åka med under en hel eller en halv dag och ha chansen på många napp.

I Simrishamn ligger även S:t Nicolai kyrka som byggdes på 1100-talet. Kyrkan byggdes i grå hallasen, men täcktes med cement. Här finns även en staty gjord av Carl Milles, som skänkte den till kyrkan om de lovade att knacka bort cementen, vilket de gjorde. I kyrkan finns även en berömd predikstol som bär Christian IV:s namnchiffer,. Den har även den praktfullt utformade dopfunten, ett medeltida krucifix och Österlens äldsta votivskepp (kyrkskepp) från 1776.

När du besöker Simrishamn får du inte missa att njuta av havet och naturen som är det som präglar dess atmosfär. Du hittar besöksmål som Österlens museum, Apotekarens medelhavsträdgård, köpmansgårdarna, Rosentorget, konstmuseet Gösta Werner och mycket mer.

Simrishamn erbjuder även bra shopping samt att de har många caféer där du kan avnjuta en fika. Staden har även många bra restauranger där du kan äta och dricka gott.

Simrishamn och dess omgivning bör upplevas över ett par dagar så att du hinner med att se allt staden och även Österlen erbjuder. Du kan boka in dig på ett hotell eller bo över på ett vandrarhem. Hyr en cykel för att ta dig fram, eller ta dagsturer med bilen.