Ystad ligger i Skåne och är en av huvudorterna på Österlen. Själva ortsnamnet omtalas redan under 1200-talet med först som Viistatha. Cirka 40 år senare, 1285, så skrivs namnet som Ystath. Många tolkningar om detta namn har gjorts och varför det heter som det heter. Ystad har under en längre tid stadigt växt sig större. Denna stad brukar även ses som den stad i Skåne som har bäst bevarad bebyggelse från senmedeltid till 1700-talat. Dess gatunät är i stort sett densamma som den varit sedan medeltiden.

Sevärdheter i Ystad

Ystad är känd för många tack vare karaktären Kurt Wallander. Henning Mankells böcker om denna polis utspelar sig i Ystad stad, och det är Ystad som stått som bakgrund när filmatiseringarna har gjorts. Du kan därmed besöka inspelningsplatserna på egen hand eller med en guide. Du kan även prova på rekvisita från filmerna på Ystads filmmuseum Cineteket. Detta museum har för övrigt det mesta du kan tänka dig när det handlar om film. På detta ställe kan du lära dig allt om filmproduktion.

För att se så mycket som möjligt av staden Ystad så kan du använda dig av en cykel. Sommartid går det även ett tåg, som kallas för Lilla Tåget som är gratis och en så kallad Hop-on-hop off.

Det finns två kyrkor i Ystad, dels den gamla klosterkyrkan Sankt Petri kyrka och Sankta Maria Kyrka. Sankt Petri kallas även för just klosterkyrkan och utanför klostret finns en vacker rosenträdgård och en örtagård. Sankta Maria kyrka har varje natt så att tornväktaren håller uppsikt över staden från kyrkans torn. Traditionen startade vid mitten av 1700-talet och är fortfarande levande.

Ystad ligger som sagt på Österlen och det gör att du har en mängd olika sevärdheter utanför staden. Södra Skåne är mycket vackert och erbjuder en hel del för dig som gillar djur och natur.

I Ystad stad kan du ta en fika på något av alla caféer som finns eller varför inte äta en god middag på en av stadens alla restauranger? Ystad erbjuder även shopping för dig som är sugen på att handla.

För att hinna med och göra och se allt i Ystad och Österlen så är det smidigt att se till att boka in boende för en eller flera nätter. Titta på en lista över alla hotell i Ystad och boka in dig hemifrån. Passa på att boka in dig en hel vecka för att verkligen hinna med hela Österlen och hela Ystad på ett bra sätt.