Österlen 360°
Tryde 1803, 273 97 Tomelilla
Besök: Stationshuset i Tomelilla
Telefon: 0417-270 27
Epost:

<annonser>
</annonser>
Madagaskar Del ... Madagaskar Del ... Madagaskar Del ... Madagaskar Del ... Madagaskar Del ... Madagaskar Del ...
360° Resereportage
Madagaskar del 1 - Nationalparker och natur

 

 
Madagaskar är världens fjärde största ö, belägen i Indiska Oceanen utanför Mozambique. Det är ett av världens fattigaste länder (brukar ligga runt plats 150 av världens 175 länder. 71 % av malgacherna lever under gränsen för fattigdom). Men landet har en artrikedom i naturen som saknar motstycke i de flesta andra länder på jorden.

Madagaskar skildes från Afrikas fastland för ungefär 165 miljoner år sedan och har sedan dess utvecklat en unik flora och fauna. Landet har 4 200 olika trädarter, varav hela 96% är inhemska. Mäktigast bland dem är det märkliga baobabträdet, som lagrar vatten i sin breda stam och kan överleva under långa torra säsonger. Sju av världens 8-10 olika baobabsorter har sitt ursprung på Madagaskar. Här lever fler inhemska fågelarter än någon annanstans, och vi ser ormar, kameleonter, fjärilar i alla tänkbara mönster och färger, liksom de djur som är mest kända för just Madagaskar: lemurerna.

Österlen 360° åkte ner för att utforska en liten strimma av Madagaskar. Vi reste runt med en franskspråkig, lokal guide i den norra delen av landet, från staden Diego Suarez till ön Nosy Be. I en serie nedslag, exklusivt för osterlen360.se, skildrar vi olika platser och företeelser vi mött under resans gång.

Vi börjar i nationalparken Montagne d’Ambre, belägen ca 50 km väster om den nordliga provinshuvudstaden Diego Suarez. Det finns i landet ett 50-tal nationalparker och naturreservat, och ett mer organiserat naturskydd har pågått sedan 1985, främst för att stoppa skövling av den tropiska regnskogen.

Vår guide i Montagne d’Ambre är Antonio och han leder vandringen in i den täta vegetationen. Det är minst 30 grader varmt, men vi har ändå långbyxor, långärmade tröjor och strumpor uppdragna över byxorna. Nu i regnperioden vädrar nämligen mygg, knott, bromsar och blodiglar morgonluft och älskar att sätta gaddarna i intet ont anande turister. Man svettas bort åtskilliga deciliter, som blandas med den avvisande insektsoljan på huden. Vi slår oss fram bland insektssvärmar och grenar.

Antonio stannar ofta till, han kan skogen som sin egen lekplats. Med falkblick upptäcker han minimala kryp, till exempel dvärgkameleonter på bara ett par centimeter, ormar som försöker sova med huvudet instoppat under löv, eller de lustiga uroplatus-ödlorna, som ser precis ut som trädstammar. Stora, brokiga fjärilar fladdrar omkring oss bland färgstarka, doftande blommor, medan vi beundrar de väldiga träden som slingrar sig omkring varandra. Grönskan är överväldigande och häpnadsväckande många träd är lövträd, som kan erinra om skånska sommarskogar. Här och var blommar vilda orkidéer.

Vi når fram till det heliga vattenfallet, Cascade Sacrée, där döda förfäder anses bo, enligt den animistiska tron, som är mycket utbredd på Madagaskar, jämsides med bland annat kristendomen. Vi skickar en hälsning till alla kära försvunna och njuter av svalkan från de kraftfulla kaskaderna.

Men var är lemurerna? Har de gömt sig i en annan del av nationalparkens 18 000 hektar? Tyvärr tittar de inte fram denna dag, men kanske på nästa utflyktsmål?

Text: Theresa Benér - Bildspel: Peggy Eklöf

Publicerat 8/2 2009, exklusivt för osterlen360.se

 

  Nästa avsnitt:

Möt lemurerna! Och de andra djuren i Madgaskars rika fauna - boaormar, jättesköldpaddor, geckos i alla de storlekar, m m...
Läs fortsättningen här på osterlen360.se…

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Namn:

Epost:

<annonser>
</annonser>
Österlen 360° | Tryde 1803 | 273 97 Tomelilla
Telefon: 0417-27027 | Mobil: 070-2962317 | email: