Österlen 360°
Tryde 1803, 273 97 Tomelilla
Besök: Stationshuset i Tomelilla
Telefon: 0417-270 27
Epost:

<annonser>
</annonser>
Madagaskar Del ... Madagaskar Del ... Madagaskar Del ... Madagaskar Del ... Madagaskar Del ... Madagaskar Del ...
360° Resereportage
Madagaskar del 3 - Öar, stränder och havsliv

 

 
Bland oss nordbor är Madagaskar inte ett känt resmål för lyxigt strand- och badliv. Många har varit på närbelägna Mauritius, en del känner till Réunion (som fortfarande är del av Frankrike), åter andra vallfärdade förr om åren till Seychellerna, och en ny uppstickare är numera Zanzibar.


Men norra Madagaskar har sannerligen också sina paradisstränder och korallrev med en rik marin fauna. De ligger enkelt tillgängliga och havet har fördelen att vara tämligen befriat från föroreningar. Dels för att det saknas tyngre industri, dels för att turistindustrin ännu har så begränsad omfattning att det inte blir vildsinta avloppsutsläpp.
En mil utanför norra provinshuvudstaden Diego Suarez åker vi genom en grönskande kustremsa kring en mycket stor havsbukt, Baie des Francais. Med en blinkning åt Rio-bukten har man kallat den lilla tättbevuxna ön Nosy Lonja för Sockertoppen – Pain de Sucre. Den är helig för malgacherna, får absolut inte besökas av turister och används för ceremonier där man hedrar döda släktingar och förfäder.


Badorten Ramena är ett populärt utflyktsmål. Här finns en lång, trevlig strand omgiven av palmer och små sommarhus – närmast lika badhytter – för diegoborna. På helgerna åker familjerna ut från stan och grillar på stranden. Vi ger oss däremot ut i en båt och upptäcker vilken vacker skärgård här finns, med öar som har spektakulära stalaktitartade klippformationer i röd kalksten och inbjudande sandstränder vid kristallklart vatten.


Vi tar oss ut på Smaragdhavet, Mer d’Emeraude, som bitvis är mer topasblått eller turkosfärgat, men som tar färg av grönskan på öarna omkring. Båten får snart sällskap av delfiner och vi ger oss själva snart i för snorkla runt bland brokiga stim av akvariefiskar. Till lunch på stranden får vi gudomlig nyfångad, grillad fisk och krabba.
Bortom Ramena ligger ytterligare ett par bad- och utflyktsvänliga bukter, Baie des Dunes och Baie des Sakalava, så även i högsäsong är det aldrig risk för trängsel på dessa stränder.


Det stora turistmålet på Madagaskar är annars ön Nosy Be, dit det går direktflyg från både Paris och Milano. Nosy betyder ö, Be betyder stor, och Den Stora Ön är omgiven av småöar, som Nosy Komba, Nosy Tanikely, Nosy Iranja etc. Överallt finns här den karaktäristiska blandningen av prunkande, överdådig grönska – på Nosy Be även i form av djungelreservatet Lokobe – , små fiskarsamhällen och badvänliga, långgrunda stränder. Tidvattnet skapar mycket stora skillnader, minst 100 meter, så vid ebb är lokalbefolkningen ofta ute och plockar krabbor eller havssnäckor som man äter. Varje dag får vi olika slags fisk, med fast, vitt kött, ibland med vaniljsås, då Nosy Be är känd för sina vaniljväxter.
Under vistelsen på Nosy Be bor vi mesta tiden vid en avsides belägen liten by, Doany, på östra sidan av ön. Dit kan man bara komma med båt, vi bor i bungalow och delar stranden endast med ett 30-tal byinvånare intill. Nosy Be har även härliga hotellanläggningar på västra sidan i en kustremsa från Ambondrona och norrut. Det mest exploaterade turistområdet ligger vid samhället Ambatoloaka, men där känns det ganska instängt och ofräscht, dels för att det är tättbebyggt och framför allt för att det kryllar av sexturister i barer och restauranger. Ambatoloaka kallas lokalt för Madagaskars största bordell – detta trots att myndigheterna har i uppdrag att rensa upp och man faktiskt nyligen har statuerat exempel genom att fängsla europeiska sexturister. Hotellägare som låter ensamma män ta in damer på rummet riskerar fängelse och hårda bötesstraff.


Man bör i sammanhanget inte glömma att det finns många blandäktenskap mellan framför allt fransmän och malgache-kvinnor. I stort sett alla hotell på Nosy Be drivs av fransmän, belgare och italienare. Flera av dem har för länge sedan blivit dubbelt förälskade och är numera lyckligt ingifta i landet.

Text: Theresa Benér - Bildspel: Peggy Eklöf och Theresa Benér

Publicerat 21/2 2009, exklusivt för osterlen360.se

Läs även del 1: Natur och nationalparker

Läs även del 2: Möten med lemurerna!

 

 

Nästa avsnitt: Stadsliv och förfallna hus

Läs fortsättningen här på osterlen360.se…

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Namn:

Epost:

<annonser>
</annonser>
Österlen 360° | Tryde 1803 | 273 97 Tomelilla
Telefon: 0417-27027 | Mobil: 070-2962317 | email: