Österlen 360°
Tryde 1803, 273 97 Tomelilla
Besök: Stationshuset i Tomelilla
Telefon: 0417-270 27
Epost:

 

Är Österlen bara för kultureliten?
Läs och diskutera med Emma Karp Lundströms BLOGG!

Nya recensioner:
Jennifer Forsberg, Olle Bonniér, Monica Sangberg Moen

Torekull till KLUBB 360°:
Möt uppbrottslingen Bertil Torekull i Klubb 360° på Norra skolan 30/7

Teatrum Silver Star:
Lugn på Backagården. Ny recension av Theresa Benér.


Kivik Art Centre:
Den första etappen av konstcentret Kivik Art Centre är invigt. Österlen 360° var där!

YST - Tartuffe:
Läs recensionen
Foto: Mark Goldsworthy

Konsthallen Hishult:
Färgstarkt & kraftfullt måleri av Björn Wessman


Kontroversiell konst i Ystad:
Läs recension om Gerhard Nordström
 


 

 

Till första sidan
Teater Musik Utställningar Böcker

 

Bertil Torekull - Uppbrottslingar (W & W 2007, 186 s)

Skriftställaren, publicisten och notoriske uppbrottslingen Bertil Torekull i Brantevik har utkommit med en oavvisligt inspirerande ny essäbok med titeln Uppbrottslingar (W & W förlag). Torekull brakar rätt in i den svenska trygghetsnormativiteten och påstår, med en rad välvalda exempel, att uppbrott är både naturliga och nödvändiga. Avsked, skilsmässor, partibyten, klassresor, nya ”omöjliga” affärsidéer – i alla dessa vanliga processer finns inslag av uppbrott, okynne, revolt och smärta, som hos Torekull finner en varm förespråkare. De stora uppbrotten ger plats för nya frågor, nytt liv. Viktigaste och svåraste uppbrottet, hävdar författaren, är dock när man vågar bryta med sina egna dogmer, sina egna invanda överlevnadsstrategier. Och kanske leder dessa uppbrott bara till att vi hittar – hem. (ThB)

 

 


 

 

Ulf Mårtensson - Hasse & Tage på Österlen (SkåneMedia 2007)

För den som vill veta hur gamla Stärkan i Spjutstorp kunde bli till Montmartre, Paris, och hur Äsperöd blev Änglamark rekommenderas varmt läsning av journalisten Ulf Mårtenssons lustfyllda bok Hasse & Tage på Österlen (SkåneMedia AB). Mårtensson har grävt i arkiv och intervjuat folk för att återge fakta, anekdoter och massor av bilder från de år då Tomelilla var Skånes Hollywood, med kändisars gumpavtryck i cement, egen filmfestival och Rio Bio hade världspremiärer på Äppelkriget, Ägget är löst, Picassos äventyr och Den enfaldige mördaren. Perfekt komplement till Hasse & Tage-museet! (ThB)

 


 

Lillemor Husberg – Gammal och fri! Om Vigs Ängar (Ängsblomman 2007)

Det antroposofiska äldreboendet Vigs Ängar utanför Ystad har blivit mycket uppmärksammat för sin goda, stimulerande miljö och positiva anda (se Österlen 360° nr 4/2006). Med individen i centrum har man byggt upp en plats där både boende, anhöriga och personal kan utvecklas i dialog. Arkitekten bakom Vigs Ängar, Lillemor Husberg i Brantevik, som även är ytterst ansvarig för verksamheten, har nu med journalisten Lisa Ovesen givit ut en attraktiv bok, ”Gammal och fri!”. Boken har ett rikligt bildmaterial och skildrar de visioner, handlingar och utvecklingsprocesser som format Vigs Ängar. Forskare och äldreomsorgsansvariga bidrar med utförliga analyser och resonemang kring äldrevårdens möjligheter.
    Med erfarenheterna från Vigs Ängar brinner Lillemor Husberg för att påverka utformningen av den framtida äldrevården, så att vi får fler levande alternativ i boendet och sprider en syn på ålderdomen som en konstruktiv tid att se fram emot. Gammal och fri! är tryckt på svenska/engelska och kan beställas direkt från www.vigsangar.se, ca-pris 250:-.

 

<annonser>
</annonser>
Österlen 360° | Tryde 1803 | 273 97 Tomelilla
Telefon: 0417-27027 | Mobil: 070-2962317 | email: